TerugBLIK

BLIK magazine

Het begon heel ambitieus. Maar liefst 96 pagina’s moest het hebben. Over kijken, onze blik op de wereld. Rubrieken als de Wijde Blik, Bliksem, de Blikvanger, de VooruitBlik, een Blik achter de schermen. En dat twee keer per jaar. Als je denkt ‘waar gáát dit over’, het gaat over BLIK. Ons eigen magazine over kijken. Uiteindelijk zijn het 44 pagina’s geworden, met fotograaf Alex de Groot als ‘hoofdgast’,

Wat er gebeurde tussen 18 mei (de eerste aantekeningen) en 8 december (toen ging het naar de drukker en kon ik er niets meer aan veranderen) laat zich niet eenvoudig beschrijven. Een zoektocht was het in ieder geval. Een ontdekkingsreis. Hier en daar een worsteling. Een leerproces ook.

Misschien heb je wat aan onze ‘lessen’.

Eén van de ‘fouten’ die we bijvoorbeeld in het begin maakten, was dat we er te veel in kwijt wilden. Alles kon ook, er was geen opdrachtgever om ons te stoppen. En ja, dat wisten we natuurlijk eigenlijk al: als alles kan kan niets. Het werd dus steeds minder vol.

Tot we één persoon overhielden waar het hele blad om zou draaien. Ook daar sloegen we weer een beetje door, want wilden we inderdaad een monografie maken zoals het ‘onderwerp’ terecht trots op facebook vermeldde? Of moest het toch meer óns magazine zijn?

Daar was het allemaal om begonnen: iets maken zónder de gebruikelijke klant-ontwerper relatie. Zoals we elk nieuw jaar inluiden met een kaart of kalender voor onze klanten. Maar nu kwam er nog wat meer bij kijken: tekst, content, échte inhoud. Niet één artikeltje, nee, een interview, associatieve teksten bij de foto’s, mini-besprekingen van acht boeken, een goeie introductie.

En je kunt het toch niet helemaal in je eentje. Je hebt medewerking nodig, je moet afstemmen. Hoe blijf je dan in control zonder weer in de gebruikelijke dienstbaarheid te vervallen bij het verzoek “kan die foto iets groter?”.

We hebben ook een aantal dingen goed gedaan.

Het belangrijkste: we zijn doorgegaan. Er ligt straks een tijdschrift waarna we weer verder kunnen met het idee. Kijken waar het beter kan, van anderen horen wat ze er goed of niet goed aan vinden.

Een andere positieve uitkomst is de inzichten die al het zoeken en nadenken heeft opgeleverd. Het is gewoon een goed idee om je ergens in te verdiepen, in de fotografie van Alex de Groot in dit geval. Het vormt je kijk op de dingen. Natuurlijk weten we meer over Alex de Groot dan voor deze editie van BLIK, maar we weten óók meer over wat een foto een goede foto maakt, hoe lastig het is om over beeld te praten, de grote rol die rol verbeelding en intuïtie spelen bij het maken ervan.

BLIK dus.

Lees de reacties op BLIK 1

TerugBLIK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>