Blikrichting

blikken

Joost Hesseling is uitgever en fotograaf. Een aantal jaren geleden heb ik een aantal publicaties van zijn uitgeverij vormgegeven en sindsdien is Joost een trouwe volger van  – én reageerder op wat we de wereld in sturen. Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op fotografie en vertelt met zijn beelden associatieve verhalen. Over Blik 2 stuurde hij ons een interessante reactie:

Hallo Quirine en Marthijn,

Dank voor het toezenden.
Ja, zo kun je je eigen opdracht aan jullie zelf ook invullen, en dat heeft het voordeel dat ik daaraan niet had gedacht en in die zin verrast het, maar voor mij gaat dit nummer meer over een blikrichting
dan over wat er gezien is in die richting. En dat vind ik dan jammer.
Ben heel benieuwd hoe jullie verder gaan.

Hartelijke groet, Joost Hesseling

Eerlijk gezegd begreep ik eerst niet wat hij bedoelde. Hoezo kun je niet in het blad zien wat er te zien is in die richting? Aan foto’s geen gebrek… Maar het is inderdaad niet de blik van een fotograaf, het is mijn blik. Een fotograaf toont je zijn visie op de werkelijkheid. Ik laat je zien wat je zelf kunt zien als je wat meer om je heen kijkt. Dat heeft Joost dus goed gezien. Met dat inzicht kon ik hem ook antwoorden.

Dag Joost,

Dank je voor je reactie!
Ik denk dat je het goed gezien hebt: dat het deze keer meer gaat over een blikrichting. En ik denk ook dat dit nummer van BLIK meer het blad is wat ik voor ogen had. Maar ik kan me vanuit jouw context van de fotografie wel weer voorstellen dat je het jammer vindt.

Voor mij is het één van de belangrijke taken van grafische vormgeving: om te laten zien wat er allemaal te zien is als je goed kijkt. Ik krijg op dit nummer reacties van mensen die zichzelf opeens betrappen op het lezen van een poes-vermist briefje terwijl ze niets met dieren hebben, of die in Antwerpen op zoek gaan naar het Kaaiengedicht, foto’s sturen op open monumentendag vanaf de kerk waar dat labyrint voor op het plein is of die jaren over het plein liepen, maar nooit hadden beseft dat het een labyrint was.

Precies dat is wat ik wil bereiken, mensen (beter) laten kijken. En nee, deze keer gebeurt dat niet aan de hand van de blik van een fotograaf, maar er zijn zoveel blikken te werpen… En wie weet komt er nog wel eens een kunstenaar aan bod, dat zou goed kunnen. Maar de ‘gevonden’ blik staat ook hoog op mijn invalshoeken lijstje, net als een ruimtelijke blik en een ‘versteende’ blik.

Ik hoop dat je het wilt blijven volgen Joost!

Hartelijke groeten van Quirine

Blikrichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>